ΟΙ ΠΑΞΟΙ . . .

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ

Η συστάδα των μικρών νησιών και βραχονησίδων στο Ιόνιο που αποτελεί τους Παξούς είναι ο Βενιαμίν των Επτανήσων. Τα μεγαλύτερα είναι οι Παξοί με πρωτεύουσα τον Γάιο και οι Αντίπαξοι με πρωτεύουσα τον ομώνυμο οικισμό. Γεωγραφικά βρίσκονται 8 μίλια απόσταση από την Ηπειρωτική ακτή και 7 μίλια νότια της Κέρκυρας. Το ιδιαίτερο σχήμα των Παξών που θυμίζει σαύρα είναι ένας απέραντος ελαιώνας με υπέροχες παραλίες στα ανατολικά ενώ στα δυτικά έχει σπήλαια, αψίδες, θόλους και κατακόρυφους γκρεμούς. Το λιμάνι των Παξών ο Γάιος προστατεύεται από δύο νησάκια τον Άγιο Νικόλαο, που το κάστρο του χτισμένο από τους Ενετούς είναι βασισμένο σε σχέδιο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και την Παναγία.

PAXOI026
PAXOI020
PAXOI016

Η μυθολογία θέλει τον θεό Ποσειδώνα να χτυπάει με την τρίαινά του την Κέρκυρα και να αποκόπτει το νότιο άκρο του νησιού σχηματίζοντας έτσι τους Παξούς για να ζήσει τον έρωτά του με την Αμφιτρίτη, όμως έχασε ο θεός έχασε την τρίαινά του και οι κάτοικοι που την βρήκαν την έκαναν έμβλημα του νησιού.
Ο Όμηρος κάνει την πρώτη αναφορά στους Παξούς, οι κάτοικοι είναι ελληνόφωνοι επίσης οι πρώτοι έποικοι είναι Φοίνικες που έρχονται από την αποικία της Κεφαλονιάς. Στην νεότερη ιστορία των νησιών η ένωση με την Ελλάδα έγινε μετά από ψήφισμα στην Ιόνιο Βουλή στις 21 Μαΐου 1864.
Ιδανικό μέσο για να γνωρίσετε το παραδεισένιο σύμπλεγμα των νησιών είναι με ιστιοπλοϊκό σκάφος. Οι παραλίες των νησιών με, γαλαζοπράσινα διάφανα νερά, λευκή άμμο και ψιλό βότσαλο μοιάζουν με εξωτικό σκηνικό της Καραϊβικής. Η οργιώδης βλάστηση από ελιές, αμπελώνες και πεύκα φτάνει μέχρι τις ακτές. Στις δυτικές ακτές των Παξών με τους εντυπωσιακούς γκρεμούς όπως αυτόν του Ερημίτη, θα δείτε συνεχόμενες σπηλιές με την μεγαλύτερη αυτής της Υπαπαντής.

paxoi048
paxoi029
paxo034

Οι παραλίες που πρέπει να επισκεφτείτε είναι στους Αντίπαξους Βουτούμι και Βρίκα και στους Παξούς ο Ορκός, Χαραμί και Κανόνι. Περπατήστε στον Γάιο για να ανακαλύψετε ότι υπάρχουν ακόμα στοιχεία από τους Ενετούς και στα γραφικά σοκάκια μαγαζιά που λειτουργούν από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Οι γραφικοί οικισμοί Λογγός και Λάκκα προσφέρουν στον επισκέπτη μια ξεχωριστή ματιά στην Επτανησιακή αρχιτεκτονική, ηρεμία και καλό φαγητό.
Η ξενοδοχειακή υποδομή των Παξών δίνει την δυνατότητα πολλών επιλογών ώστε να διαλέξετε αν θέλετε ηρεμία και απομόνωση ή έντονη ζωή. Στους Αντίπαξους δεν υπάρχει η δυνατότητα διαμονής.

Mediterraneo &restaurant Paxos